Lutherse Kerk, Lutherse Burgwal (HOK) Bätz-Orgelmaand

Bätz-Orgelmaand

Datum zaterdag 31 oktober 2009
Aanvangstijd 20:15
Locatie Lutherse Kerk, Lutherse Burgwal (HOK)
Uitvoerenden

Collegium Vocale Briela o.l.v. Aart Bergwerff (orgel)

Programma

Concert in het kader van de 100ste geboortedag van Dr Willem Mudde (1909-1984), oud organist van de Ev.Lutherse Kerk.

orgel:
Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847)
Sonate nr. III in A gr. opus 65, nr. 3
·         Con moto maestoso
·         Andante tranquillo 

Willem Mudde (1909-1984)
Koraalvoorspel ‘Aus tiefer Not schrei ich zu dir’            

vijfstemmig koor a cappella:
Heinrich Schütz (1585-1672)
Uit:  Geistliche Chormusik:
·         'Also hat Gott die Welt geliebt'  (SWV 380)
·         'Herr, auf dich traue ich', (SWV 377)

vierstemmig koor a cappella, sopraan en orgel :
Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847)
Sonata nr. V in D gr. opus 65, nr. 5
·         Andante
·         Andante con moto
·         Allegro maestoso 

Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847)
Motet ‘Aus tiefer Not schrei ich zu dir’' opus 23, nr. 1

vier- tot zesstemmig koor a cappella:
Willem Mudde (1909-1984)
Twee evangeliemotetten:
'Want alzo lief heeft God de wereld gehad'
'Heer, tot wien zullen wij heengaan?'            

orgel:(koraalzetting J.S. Bach uit Cantate BWV 38)
Willem Mudde (1909-1984)
Passacaglia over Luthers De Profundis-lied  ‘Aus tiefer Not schrei ich zu dir’

Meer informatie over de uitvoerenden

Collegium Vocale Briela is voortgekomen uit het vocaal ensemble Musiqu' amis met dirigent Aart Bergwerff. Door de groei en ontwikkeling, die het ensemble heeft doorgemaakt, ontstond in 2005 bijna vanzelfsprekend het initiatief tot professionalisering van het ensemble en de organisatie, welk heeft geleid tot oprichting van Collegium Vocale Briela.

Collegium Vocale Briela is gevestigd in Brielle en werkt projectmatig aan diverse concerten en uitvoeringen. De jaarlijkse uitvoering van Bachs Matthäus Passion, geniet inmiddels landelijke bekendheid, vanwege het zeer hoog artistiek niveau en de buitengewoon bijzondere atmosfeer. Het ensemble werkt met zangers en solisten uit binnen- en buitenland. Inmiddels waren zij diverse malen te gast bij het Haydn - van Hoboken festival in Rhoon en werkte het samen met dirigent Michael Willens.
In Den Haag was het ensemble enige tijd geleden te horen in een uitvoering van de Grote Orgelmis van J.S. Bach, o.l.v. gastdirigent Barend Schuurman en organist Aart Bergweff.

Collegium Vocale Briela en het vocaal ensemble Musiqu' amis zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Het vocaal ensemble Musiqu'amis te Brielle werd in 1991 opgericht op initiatief van sopraan Irene Kleinjan. In korte tijd heeft het ensemble zich een vooraanstaande plaats verworven in het muziekleven van Voorne-Putten, en van Brielle in het bijzonder.
Het repertoire van het ensemble strekt zich uit van koormuziek uit de Renaissance tot close-harmony werken uit onze tijd. Het accent ligt daarbij op het a cappella repertoire.Vanaf het begin heeft Musiqu'amis een vaste bezetting gehad van twee sopranen, twee alten, twee tenoren en twee bassen.
Tot de hoogtepunten in het ruim 15 jarig bestaan van het ensemble behoren het jaarlijkse, tegelijkertijd vernieuwende en traditionele kerstconcert, de concerten in de natuur, op de Tenellaplas te Rockanje en de concerten in het kader van de uitwisseling met Brielle's zusterstad Havlickuv Brod in Tsjechië.
In het kader van de Catharijnedagen Oude Muziek in Brielle trad het ensemble de afgelopen jaren met veel succes op in de slotconcerten, met muziek van Monteverdi en Gabrieli, en, laatstelijk, een concertante uitvoering van de opera ‘Dido and Aeneas' van Henry Purcell. Vanaf 1994 is Aart Bergwerff dirigent van het ensemble.

In 1999 ontving Musiqu'amis de cultuurprijs van het Jan Wingelaarfonds, ingesteld door de gemeente Brielle. Het initiatief tot de uitvoering van Bach's Matthäus Passion vormde toentertijd een mijlpaal in de ontwikkeling van het ensemble.

Aart Bergwerff, organist van de Ev.Lutherse Kerk in Den Haag, als dirigent van Collegium Vocale Briela, tijdens de uitvoering van de Mattheuspasion in de St.Catharinakerk te Briele.

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.