Gotische zaal RvS, Paleisstraat/Noordeinde (HOK) Lunchconcert (orgel+)

Lunchconcert (orgel+)

Datum woensdag 9 november 2016
Aanvangstijd 12:45
Locatie Gotische zaal RvS, Paleisstraat/Noordeinde (HOK)
Uitvoerenden

Roza Herwig (viool) en
Jos van der Kooy (orgel en piano)

Programma

Jos van der Kooy (1951)
Improvisatie Herfsttinten
piano

Georg Friedrich Händel (1685-1759)
Sonata F dur opus I: 12 HWV 370
Adagio-Allegro-Largo-Allegro
viool en orgel

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Liebster Jesu, wir sind hier BWV 731 en 730
orgel

André Caplet (1878-1925)
Adagio pour violon et orgue

 

Meer informatie over de uitvoerenden

Roza Herwig (viool) en
Jos van der Kooy (orgel en piano)

Concertagenda - roza-herwich-viool-.jpg

Roza Herwig (20 jaar) is al van jongs af aan bezig met muziek. Zo begon ze op haar zevende met vioolspelen. Vanaf haar negende maakte ze deel uit van de Jong Talentklas en Hoofdvakopleiding aan ArtEZ Conservatorium te Zwolle, waar ze viool studeerde bij Sylvia van der Grinten.
Zangles ontving zij van Ineke Vlogtman in Zwolle en van Miranda van Kralingen.
Afgelopen jaar heeft Roza bij Chris Duindam viool gestudeerd aan het Conservatorium van Utrecht, waar ze haar propedeuse behaalde. Roza won prijzen bij het Prinses Christina Concours (PCC) en het Britten Viool Concours. In 2015 stond ze in de finale van het PCC regio Oost, waar ze een tweede prijs won. In september is Roza gestart met de bachelor Klassiek Zang aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ze les heeft bij Sasja Hunnego.

Sinds 2015 is ze concertmeester bij het Britten Jeugd Strijkorkest te Zwolle, een broedplaats voor strijktalent van 12 tot 25 jaar uit Oost-Nederland. Waarbij nauw wordt samengewerkt met het ArtEZ Conservatorium. Jaarlijks geeft dit orkest vele concerten, gaat het (internationaal) op tournee en produceert het een CD.

HOK organisten - jos-van-der-kooy-gotischezaal.jpg

Jos van der Kooy (1951) geniet een internationale reputatie als concertorganist, improvisator en kerkmusicus. Zijn repertoire omvat werken uit nagenoeg alle stijlperioden. In 1970 maakte hij zijn internationaal debuut met een concert in de Kaiser Wilhelm Gedächtnis Kirche in Berlijn.

Vanaf 1966 is hij als kerkmusicus werkzaam in Amsterdam. Sinds 1981 is hij daar cantor en organist van de Westerkerk. Sinds 1991 is hij stadsorganist van Haarlem. Hij is er vaste bespeler van het Müller-orgel in de Grote of Sint Bavokerk en van het Cavaillé-Coll orgel in de Philharmonie. Sinds 2006 is hij organist van de Gotische Zaal van de Raad van State in Den Haag.

Van der Kooy doceert orgel, improvisatie en kerkmuziek aan de Faculteit der Kunsten van de Universiteit Leiden, aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en aan de Internationale Zomeracademie voor organisten in Haarlem. Hjj gaf masterclasses in Saint Albans, Berlijn, Kazan, Leipzig, Londen en Neurenberg.
Hij treedt veelvuldig op in binnen- en buitenland. Van zijn spel zijn een twintigtal cd's en dvd's verschenen.

Jos van der Kooy zet zich ook veelvuldig in om het orgel en de orgelmuziek onder 'de gewone man' en niet in de laatste plaats onder de aandacht van kinderen te brengen. Zo heeft hij geeft hij vele orgelexcursies en 'open orgeldagen' in de kerken waar hij is benoemd, houd hij lezingen en voordrachten en verzorgt hij presentaties en uitvoeringen voor de jeugd.
Vanaf 2009 heeft hij (als de organist 'meneer Jos') meegewerkt met het jaarlijkse educatieve kinderproject' Muziek uit een gebouw'. Dit lesproject over het orgel, ontwikkeld door het Haags Orgel Kontakt, is bedoeld voor kinderen van groep 6 van Haagse basisscholen.

In de loop der jaren zijn hem de volgende prijzen en onderscheidingen toegekend:
Tournemire Prize, International Organ Festival, Saint Albans, 1977.
Eerste Prijs Nationaal Improvisatie Concours, Bolsward, 1978.
Eerste Prijs Internationaal Improvisatie Concours, Haarlem, 1980 en 1981.
Prix d'Excellence, als leerling van Piet Kee aan het Conservatorium van Amsterdam, 1981.
Zilveren medaille, 1989, en gouden medaille, 2000, van Société Académique "Arts, Sciences, Lettres", Parijs, wegens verdiensten voor Franse muziek.
Op 21 september 2011 werd Jos van der Kooy benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau van wege zijn grote verdienste voor de orgelkunst.

Meer informatie: www.josvanderkooy.com

 

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.