Kloosterkerk, Lange Voorhout (HOK) Lunchconcert Jeroen van der Wel (viool), Geerten van de Wetering (orgel)

Lunchconcert Jeroen van der Wel (viool), Geerten van de Wetering (orgel)

Datum woensdag 4 december 2013
Aanvangstijd 12:45
Locatie Kloosterkerk, Lange Voorhout (HOK)
Uitvoerenden

Jeroen van der Wel (viool), Geerten van de Wetering (orgel)

Programma

J.S. Bach (1685-1750)
Sonata g-moll a violino solo senza basso (BWV 1001)
- Adagio
- Fuge


G.F. Händel (1685 - 1759)
Sonata a violino solo e cembalo
(op. 1, no. 13 in D-dur)
- Affetuoso
- Allegro
- Larghetto
- Allegro

Meer informatie over de uitvoerenden

Jeroen van der Wel werd op 18 september 1987 geboren Den Haag. Zij vioolstudie begon bij Anneke Schilt aan de Muziekschool in Amstelveen. Daarna was hij lange tijd leerling van Coosje Wijzenbeek onder wier vleugels hij eerste prijzen won. Vervolgens studeerde hij van 1997 tot 2004 bij Herman Krebbers en vanaf 2004 bij Vera Beths aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag aan welk instituut hij zijn diploma behaalde in 2008.
Hij onderbrak zijn studie in Den Haag voor een half jaar om te studeren aan het Conservatoire National Supérieur de Musique in Parijs, waar hij les had van Roland Daugareil. Daarna studeerde hij enige tijd bij Jean-Jacques Kontorow aan hetzelfde conservatorium. In 2005 volgde hij masterclasses bij Giuliano Carmignola aan de Accademia Musicale Chigiana in Siena, Italië.

Van der Wel won twee keer de eerste prijs tijdens de ‘Iordens Viooldagen', zowel in 2000 als in 2002. In 2001 won hij een prijs tijdens de nationale finale van het ‘Prinses Christina Concours' en won hij ook een prijs tijdens het 'Internationale Wettbewerb für Violine' van de 'Kulturstiftung Hohenlohe' (Klooster Schöntal, Duitsland). In 2003 won Jeroen het ‘Davina van Wely Vioolconcours'. In 2007 behaalde hij de eerste prijs tijdens het ‘Nationaal Vioolconcours Oskar Back'. In 2008 behaalde hij de tweede prijs op het ‘Helen Dowling Vioolconcours'.

Jeroen van der Wel soleerde o.a. bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Kamerorkest, het Zürcher Kammer Orchester, het Concertgebouw Kamerorkest, het Bombay Philharmonic Chamber Orchestra, het Frysk Jeugdorkest, het Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest en het Mendelssohn Kamerorkest.

Geerten van de Wetering (1985) studeerde orgel en improvisatie bij Jos van der Kooy aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en behaalde in 2011 zijn mastergraad. Tevens studeerde hij kerkmuziek en koordirectie bij Theo Goedhart. Als bijvakken volgde hij piano en zang. Aan de Universiteit Leiden studeerde hij politicologie. Geerten volgde masterclasses bij o.a. Ton Koopman, Daan Manneke, Zsigmond Szathmary en Peter Planyavsky. Momenteel volgt hij een postgraduale orgelopleiding aan de ‘Universität für Musik’ in Wenen bij Roman Summereder (20e-eeuwse muziek) en Peter Planyavsky (improvisatie), mede mogelijk gemaakt door een beurs van het Henri Roovers Fonds.

Geerten is actief als solist, begeleider, ensemblespeler en dirigent. Als solist heeft Geerten zich gespecialiseerd in 20e-eeuwse muziek. Hij speelde o.a. premières van nieuwe composities tijdens het Internationaal Orgelfestival in Haarlem, in het Amsterdamse Orgelpark en in de Westerkerk te Amsterdam.

Als solist en begeleider werkt Geerten veel samen met koren en orkesten. Hij werkte mee aan uitvoeringen van o.a. het Concert voor orgel en orkest van Poulenc, de Nederlandse première van het 9/11 Requiem van de Noorse componist Iver Kleive met medewerking van het Oslo Bach Choir en het War Requiem van Benjamin Britten in het Concertgebouw Amsterdam. Ook is hij actief als continuo-speler bij verschillende ensembles. Samen met zijn broer Bert van de Wetering (bas/bariton) vormt hij een vast duo, dat veelal onbekend repertoire en transcripties voor orgel ten gehore brengt.

Geerten is sinds 1 januari 2012 organist van de Kloosterkerk in Den Haag. Hij is tevens dirigent van Het Wassenaars Kamerkoor.

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.