Gotische zaal RvS, Paleisstraat/Noordeinde (HOK) Lunchconcert Matthijs Koene (panfluit) en Jos van der Kooy (orgel en piano)

Lunchconcert Matthijs Koene (panfluit) en Jos van der Kooy (orgel en piano)

Datum woensdag 13 februari 2013
Aanvangstijd 12:45
Locatie Gotische zaal RvS, Paleisstraat/Noordeinde (HOK)
Uitvoerenden

Matthijs Koene (panfluit) en Jos van der Kooy (orgel en piano)

Programma

In verband met verhindering van fluitiste Marian Jaspers Fayer is voor een ander programma gekozen, waarin de panfluitist Matthijs Koene samen met Jos ven der Kooy zal optreden.

Johann Sebastian Bach (1685 - 1750)
Sonata II e moll
BWV1034
- Adagio ma non tanto
- Allegro
- Andante
- Allegro
panfluit en orgel

Jos van der Kooy (1951)
Improvisatie

Darius Milhaud (1892 - 1974)
Exercice Musical (1934)
panfluit en piano

Albert Roussel (1869 - 1937)
Pipe in D major (1934)
panfluit en piano

Francis Poulenc (1899 - 1963)
Villanelle (1934)
panfluit en piano

Jehan Alain (1911 - 1940)
Trois Mouvements
- Andante
- Allegro con grazia
- Allegro vivace
panfluit en piano

Meer informatie over de uitvoerenden

Matthijs Koene (1977) sloot in 2001 zijn studie Cum Laude af aan het Conservatorium van Amsterdam. Matthijs studeerde bij de panfluititsten Nicolae Pîrvu en Michel Tirabosco en fluitist Harrie Starreveld en blokfluitist Walter van Hauwe. Daan Manneke, docent hoofdvak compositie aan het Conservatorium van Amsterdam, was zijn coach.

Naast Verso maakt Matthijs deel uit van ensemble Ziggurat van Theo Loevendie. Deze groep bestaat uit de bijzondere combinatie van panfluit, duduk, basblokfluit, erhu, qanun, contrabas, gamba, slagwerk en mezzo sopraan. Het Ziggurat maakte diverse tournees door Nederland, maar ook in Rusland, Finland en Engeland. Ook speelde de groep voor Koningin Beatrix in het Paleis in Amsterdam. Behalve oprichter en huiscompnist Theo Loevendie schrijven vele andere componisten voor de groep zoals bijvoorbeeld Fabio Nieder en Guus Janssen. Ieder jaar werkt het ensemble een week intensief samen met een speciaal geselecteerd aantal jonge componisten aan hun composities voor deze bijzondere bezetting, die vervolgens worden uitgevoerd in de Gaudeamus week.

Naast een cd opname met Loevendie's werk, staan tournees gepland door Mexico, Rusland en Singapore.
Eveneens werkt Matthijs nauw samen met de organist Jos van der Kooy. Hun repertoire omvat werk uit de renaissance tot en met de nieuwste muziek. Een van hun huidige projecten is het uitvoeren van de fluitsonates van J.S. Bach in o.a. de erediensten in de Westerkerk te Amsterdam.

Samen met de Nederlandse componist André Douw werkt Matthijs aan de realisatie van een cd met diens werk voor panfluit. De panfluit zal op deze cd te horen zijn in composities voor variërende bezettingen: Sopraan (Valérie Guillorit), Slagwerk (Enrique Monfort-Barbera), Cello (Anne Magda de Geus) Orgel (Gijs Boelen) en Panfluiten (Studenten van het Conservatorium van Amsterdam).
Matthijs werkte samen met diverse ensembles voor nieuwe muziek zoals het Ictus ensemble te Brussel, die Musikfabriek te Keulen, het Vocaal Laboratorium te Amsterdam en het Ensemble Prime te Groningen. Als solist speelde Matthijs met het Promenade orkest het fluitconcert op. 10 no. 2 van Vivaldi en het Randstedelijk begeleidingsorkest het fluitconcert KV 313 van Mozart. Beide werken o.a. in de grote zaal van het Concertgebouw te Amsterdam.

Sinds september 2005 is Matthijs verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam als hoofdvakdocent panfluit. De opleiding heeft als doel de traditie van het instrument te plaatsen in de verdere ontwikkeling van de panfluit, middels eigentijdse muziek

Jos van der Kooy (1951) geniet een internationale reputatie als concertorganist, improvisator en kerkmusicus. Zijn repertoire omvat werken uit nagenoeg alle stijlperioden. In 1970 maakte hij zijn internationaal debuut met een concert in de Kaiser Wilhelm Gedächtnis Kirche in Berlijn.

Vanaf 1966 is hij als kerkmusicus werkzaam in Amsterdam. Sinds 1981 is hij daar cantor en organist van de Westerkerk. Sinds 1991 is hij stadsorganist van Haarlem. Hij is er vaste bespeler van het Müller-orgel in de Grote of Sint Bavokerk en van het Cavaillé-Coll orgel in de Philharmonie. Sinds 2006 is hij organist van de Gotische Zaal van de Raad van State in Den Haag.

Van der Kooy doceert orgel, improvisatie en kerkmuziek aan de Faculteit der Kunsten van de Universiteit Leiden, aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en aan de Internationale Zomeracademie voor organisten in Haarlem. Hjj gaf masterclasses in Saint Albans, Berlijn, Kazan, Leipzig, Londen en Neurenberg.
Hij treedt veelvuldig op in binnen- en buitenland. Van zijn spel zijn een twintigtal cd's en dvd's verschenen.

Jos van der Kooy zet zich ook veelvuldig in om het orgel en de orgelmuziek onder 'de gewone man' en niet in de laatste plaats onder de aandacht van kinderen te brengen. Zo heeft hij geeft hij vele orgelexcursies en 'open orgeldagen' in de kerken waar hij is benoemd, houd hij lezingen en voordrachten en verzorgt hij presentaties en uitvoeringen voor de jeugd.

Vanaf 2009 tot heden heeft hij (als de organist 'meneer Jos') jaarlijks meegewerkt met het educatieve kinderproject 'Muziek uit een gebouw'. Dit lesproject, bedoeld voor kinderen van groep 6 van Haagse basisscholen, is door het Haags Orgel Kontakt ontwikkeld en in samenwerking met het 'Koorenhuis', Centrum voor Cultuur en Educatie in Den Haag, met succes uitgevoerd en zal ook komende jaren gecontinueerd worden.

In de loop der jaren zijn hem de volgende prijzen en onderscheidingen toegekend:
Tournemire Prize, International Organ Festival, Saint Albans, 1977.
Eerste Prijs Nationaal Improvisatie Concours, Bolsward, 1978.
Eerste Prijs Internationaal Improvisatie Concours, Haarlem, 1980 en 1981.
Prix d'Excellence, als leerling van Piet Kee aan het Conservatorium van Amsterdam, 1981.
Zilveren medaille, 1989, en gouden medaille, 2000, van Société Académique "Arts, Sciences, Lettres", Parijs, wegens verdiensten voor Franse muziek.

Op 21 september 2011 werd Jos van der Kooy benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau van wege zijn grote verdienste voor de orgelkunst.

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.