Kloosterkerk, Lange Voorhout (HOK) Orgelconcert - Liederen en orgelwerken uit de laatromantiek en vroeg 20e eeuw

Orgelconcert - Liederen en orgelwerken uit de laatromantiek en vroeg 20e eeuw

Datum zaterdag 15 september 2012
Aanvangstijd 16:00
Locatie Kloosterkerk, Lange Voorhout (HOK)
Uitvoerenden

Geerten van de Wetering (orgel) & Bert van de Wetering (bariton)

Programma

Liederen en orgelwerken uit de laatromantiek en vroeg twintigste eeuw 

Antonín Dvoøák (1841-1904)
Uit : Biblické Písnì (1894)
- Hospodin jest mùj pastýø
- Slyš o Bože!
(bewerking voor orgel : Hans Peter Eisemann)

Johannes Brahms (1833-1897)
Uit: Elf Choralvorspiele (op. 122, 1896)
- Herzlich tut mich erfreuen
- O Welt, ich muss dich lassen

Johannes Brahms
Vier ernste Gesänge (1896)
- Denn es gehet dem Menschen wie dem Vieh
- Ich wandte mich, und sahe an
- O Tod, wie bitter bist du
- Wenn ich mit Menschen- und mit Engelzungen
(bewerking voor orgel: Helmut Bornefeld)

Max Reger (1873-1916)
Fantasie und Fuge (op. 135b, 1915)

Gustav Mahler (1860-1911)
Ich bin der Welt abhanden gekommen (1901)
(bewerking voor orgel: Geerten van de Wetering)

Meer informatie over de uitvoerenden

Geerten van de Wetering (1985) studeerde in 2011 af voor zijn mastergraad orgel en improvisatie bij Jos van der Kooy. Tevens behaalde hij zijn diploma kerkelijk koorleider bij Theo Goedhart aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Als bijvakken volgde hij piano en zang.
Daarnaast studeerde hij politicologie aan de Universiteit Leiden.
Hij volgde masterclasses bij o.a. Ton Koopman, Tomasz Nowak, Zsigmond Szathmary en Jacques van Oortmerssen. Momenteel zet hij zijn studie voort in Wenen bij Roman Summereder.

Geerten is actief als solist, koorbegeleider, ensemble-speler en dirigent. Als koorbegeleider werkte hij mee aan uitvoeringen van o.a. de Petite Messe Solenelle van Rossini, het requiem van Fauré en de Crucifixion van Stainer. Met verschillende ensembles voert hij regelmatig barokmuziek uit, waaronder Bachcantates en muziek van Händel (o.a. The Messiah). Samen met zijn broer Bert van de Wetering (bas/bariton) vormt hij een vast duo. Zij treden regelmatig samen op.

Als solist heeft Geerten zich gespecialiseerd in de 20e eeuwse muziek. Ook verzorgt hij regelmatig premières van nieuwe muziek. Zo speelde hij een première tijdens het Internationaal Orgelfestival 2008 in de St. Bavo in Haarlem en werkte hij mee aan de premières van twee nieuwe werken voor vier orgels in het Amsterdamse Orgelpark. In 2011 bespeelde hij het orgel bij de Nederlandse première van het '9/11 Requiem' van de Noorse componist Iver Kleive, uitgevoerd door het Toonkunstkoor Aalsmeer en het Oslo Bach Choir.

Geerten is als cantor-organist verbonden aan de gereformeerde (vrijgem.) Herengrachtkerk te Leiden en als organist aan de Lutherse Kerk te Leiden, de kapel van het VU Medisch Centrum Amsterdam, vervangend organist van de Amsterdamse Westerkerk en het Leidse Academie-orgel

Met ingang van 1 januari 2012 is hij als titulatis verbonden aan de Kloosterkerk waar hij vaste organist wordt van het Marcussen-orgel uit 1966 (40/III/P).

Bert van de Wetering studeerde aan het conservatorium te Zwolle bij Lodewijk Meeuwsen, waar hij in 2007 zijn eindexamen met succes heeft behaald. Tijdens zijn studie volgde hij ook lessen bij Max van Egmond. Hierna is Bert verder gaan studeren bij Jasper Schweppe en momenteel volgt hij zanglessen bij Frans Fiselier. Daarnaast nam Bert deel aan masterclasses van Michael Chance, Beryl Foster, David Wilson Johnson, Roberta Alexander en Rudolf Jansen. Als solist zingt hij vele oratoria, maar ook opera's en liedrecitals. In 2011 maakte Bert zijn solistische debuut in het Amsterdamse Concertgebouw met de Christuspartij in de Matthäus-passie van Bach.

Op zijn repertoire staan o.a de Matthäus-passie, de Johannes-passie, het Magnificat, het Weihnachtsoratorium en vele cantates van Bach, The Messiah van Händel het Requiem van Fauré en Mozart, de Schöpfung en verschillende missen van Haydn, de Petite Messe Solennelle van Rossini en het Stabat Mater van Dvoràk. Ook vertolkte Bert de rol van ‘Aeneas' in Purcell's opera ‘Dido and Aeneas' en de rol van Figaro in de opera ‘Le nozze di Figaro' van Mozart.

Met zijn broer Geerten als organist, is hij al enige jaren een vast duo en verzorgt hij regelmatig concerten. Bert heeft een aantal projecten gezongen bij het Groot Omroepkoor. Verder is hij als koorzanger verbonden aan het professionele kamerkoor Capella Isalana onder leiding van Klaas Stok, Cappella Neerlandica onder leiding van Harm Jansen, Kamerkoor Ars Musica onder leiding van Patrick van der Linden en Cappella Frisiae onder leiding van Gijs Leenaars. Met deze ensembles zingt hij muziek in allerlei stijlen. Ook werkte Bert mee aan het project Meester en Gezel: jonge zangers werken samen met ervaren zangers van het Nederlands Kamerkoor.

Met veel plezier is Bert sinds 2004 dirigent van het Gereformeerd Drachtster mannenkoor. Zijn eerste cd met dit koor is de kerst-cd ‘Een Nieuw Begin', waarop het gelijknamige kerstoratorium van Johan Bredewout staat en andere kerstliederen. Deze cd is in 2008 opgenomen met het koor Spirit of Joy uit Nieuwleusen. In het voorjaar van 2011 volgde de tweede cd met daarop het oratorium ‘Schepping' van dezelfde componist en andere werken rond het thema Schepping.

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.