St. Jacobuskerk, Parkstraat (HOK) Middagconcert Schola Cantorum St. Jacobuskerk o.l.v. Jos Laus m.m.v. Jan Verschuren (orgel)

Middagconcert Schola Cantorum St. Jacobuskerk o.l.v. Jos Laus m.m.v. Jan Verschuren (orgel)

Datum zaterdag 19 maart 2011
Aanvangstijd 16:00
Locatie St. Jacobuskerk, Parkstraat (HOK)
Uitvoerenden

Schola Cantorum St. Jacobuskerk o.l.v. Jos Laus m.m.v. Jan Verschuren (orgel)

Programma

Passieconcert

Schola Cantorum St. Jacobuskerk o.l.v. Jos Laus: Gregoriaanse liederen die in de 'Goede-week' en met Pasen worden gezongen.
m.m.v. Jan Verschuren, orgel (werken van Brahms, Franck, Dupré en Alain)

Programma:

orgel:
César Franck (1822-1890)
Prélude fugue et variotion

Schola:
Hosannafilio Dovid (Palmzondog)
Gloria laus et honor tibi sit
NOS autem gloriari (Introitus Witte Donderdag)
Hoc corpus, quod pro vobis tradetur (Communio Witte Donderdag)

orgel:
Johannes Brahms (1833-1897)
Twee koraalvoorspelen:
- O Welt, ich m uss dich lassen
- Schmücke dich, o liebe Seele

Schola:
Improperia (Goede Vrijdag)
Popule meus quidfecit tibi
Cruxfidelis inter omnes (Hymne)

orgel:
Marcel Dupré (1886-1971)
Drie koraalvoorspelen:
- De profundis clamavis ad te
- Christ qui nous ren d heureux
- Je t'appelle, Seigneur Jésus

Schola:
Jubilate Domino (Paaszaterdag)
Alleluia Pascha nostrum (Paaszondag)
Victimae paschali laudes (Sequentia) Pascha nostrum (Communio)

orgel:
Maurice Duruflé (1902-1986)
Prélude et fugue sur Ie nom d'Alain (1911-1940)

Meer informatie over de uitvoerenden

Jan Verschuren (1962) begon op tienjarige leeftijd met piano bij Kees Luyckx. Hij studeerde elektrotechniek aan de TU te Eindhoven en orgel bij Hub. Houët. Hij vervolgde zijn opleiding orgel bij Reitze Smits aan het Lemmensinstituut in Leuven en voltooide deze met een eerste prijs. Aan het Utrechts Conservatorium studeerde hij - eveneens bij Reitze Smits - verder voor de graad ‘uitvoerend' musicus.
Daarnaast nam bij deel aan interpretatiecursussen bij Jan-Willem Jansen aan het conservatorium van Toulouse en Michel Bouvard aan het conservatorium van Parijs.
In 1994 was hij finalist bij het nationaal orgelconcours in Leiden.

Orgelbespelingen voerden hem naar orgels in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Polen, Tsjechië, Hongarije en Italië. Hierbij wordt hij vaak vergezeld door zijn vaste registrant, Wim Goossens, waardoor bijzonder gevarieerde interpretaties van de orgelliteratuur gegeven kunnen worden.

Hiernaast maakte hij Cd-opnamen en trad hij op voor de radio.
In mei 2000 werkte hij samen met organist Leon van den Brand mee aan een Smits-orgeltocht in het Land van Ravenstein en het Land van Cuijk. In hetzelfde jaar werd hij uitgenodigd het slotconcert van het orgelfestival in Toruñ (Polen) te geven en in 2001 trad hij in aanwezigheid van Koningin Beatrix op bij de opening van 'Rotterdam, culturele hoofdstad van Europa'. Naast soloconcerten geeft hij ook optredens met leden van het Nederlands Kamerkoor en leden van het Koninklijk Concertgebouworkest. In 2005 gaf hij op uitnodiging een orgelconcert in Kerkrade voor de Vrienden van het Wereld Muziek Concours. Als organist begeleidt Jan vooraanstaande gemengde- en mannenkoren uit Nederland in binnen- en buitenland.

Jan Verschuren was van 1978 tot 1983 organist in de St. Willibrorduskerk te Mill en van 1983 tot 1987 in de St. Petrusbasiliek te Boxmeer. In 1998 werd hij aangesteld als Universiteitsorganist aan de Universiteit van Leiden. In die laatste hoedanigheid bespeelde hij begin 2005 het beroemde Van Hagerbeerorgel van de Leidse Pieterskerk tijdens de verlening van het eredoctoraat aan Koningin Beatrix. In 2001 volgde hij Folkert Grondsma op als organisttitularis van de Hartebrugkerk in Leiden. In 2007 werd hij tevens benoemd tot Universiteitsorganist van de Technische Universiteit Eindhoven. In April 2002 is Jan Verschuren onderscheiden met de zilveren medaille van de 'Société Académique des Arts-Sciences-Lettres de Paris' als waardering voor het uitdragen van de Franse orgelmuziek.

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.